close
Uncategorized

Sådan Bragte en Ny Bil Latter Tilbage i Mit Liv

Har du nogensinde siddet i din sofa efter en rigtig lang uge – eller måske en hel måned – med stress på arbejdet, og stillet dig selv spørgsmål om dit mentale helbred? Det oplevede jeg nemlig selv for godt og vel 5 måneder siden. Der havde lige været en fyringsrunde på arbejdet, og det viste sig at den ikke havde været hel gennemtænkt: pludselig stod alle os, der stadig var tilbage på arbejdspladsen, og skulle løfte en langt større arbejdsbyrde end vi var vant til. Samtidig fik vi et uventet antal ny kunder, hvilket betød endnu mere arbejde. Der herskede samtidig uro ovenpå fyringsrunden, fordi folk ikke længere følte at de kunne være sikre på at beholde deres job. Det var utroligt stressende, og jeg kan knap nok huske noget fra den periode: det var som om min hjerne slog fra og jeg arbejdede fuldstændigt på auto-pilot, uden at gemme nogen minder undervejs.

Men jeg husker tydeligt den lørdag morgen, hvor jeg vågnede med hjertebanken og sure miner. Jeg begyndte at overveje, hvor længe jeg dog ville kunne holde til det her. Af en eller anden grund lagde jeg mærke til, at mine mundvige hang ned ad, og jeg stillede mig selv spørgsmålet: ”Hvornår var det sidste gang jeg grinte?”.

Jeg havde formået at smile engang imellem, men måske mest fordi det er en social forventning at man smiler til folk omkring sig. Men ægte latter er ikke noget, der dukker op, medmindre man reelt er glad og afslappet. Og der havde absolut ingen latter været i mere end en måned! Jeg vidste at det var et dårligt tegn, men jeg anede ikke hvad jeg skulle gøre ved det. Der var stadig arbejde der skulle gøres, og jeg havde ikke overskud til at lede efter underholdning.

Heldigvis for mig, var en af de ting der stressede mig ekstra meget, at min gamle bil var gået godt og grundigt i stykker. Den stod ikke til at kunne repareres, og jeg skulle derfor have mig en ny bil. Jeg fandt mig en Kia Rio, og fra den dag jeg hentede den hos forhandleren, blev mit liv pludseligt meget lysere. Jeg husker tydeligt min første køretur hen imod arbejdet i den nye Kia, og hvordan jeg midt på ruten pludselig begyndte at grine højt. Køreturen havde simpelthen været behagelig, og helt uden den normale motorstøj og manglende affjedring, at jeg for første gang i lang tid oplevede en eller form for ro. Da jeg opdagede min egen afslappethed fik jeg pludseligt en euforisk følelse igennem hele kroppen, der gik mig til at grine. Det gav mig en helt ny form for energi den dag, som jeg brugte på at stoppe stress-kapløbet. Min nye bil bragte altså min latter tilbage, og mit arbejdsliv tilbage i en fornuftig balance.