close
Livsstil

Sådan holder du varmen, når du er på jagt

Alle jægere har prøvet at stå på jagt og mærke kulden stille og roligt krybe længere og længere ind under tøjet. Er man ikke aktiv og bevæger sig, har kulden meget nemmere ved at finde ind til marv og ben. Det kan dog afhjælpes med det rigtige jagttøj, og specielt tre områder skal du være særlig opmærksom på.

 

Jagtstøvler

 

På alle former for jagt er fodtøjet vigtigt. Har du først fået våde fødder på en kold decemberdag, så kan du være sikker på, at kulden hurtigt sætter ind i hele kroppen. Den nemmeste måde at undgå våde fødder er ved hjælp af et par gode gammeldags gummistøvler. Et par gummistøvler er hverken det mest komfortable eller åndbare fodtøj, hvis du skal pürsche eller gå langt. Når gummistøvlerne ikke rækker, vil et par høje støvler med Gore-Tex membran og en god imprægnering være at foretrække. Gore-Tex membranen og imprægneringen sørger for, at dine støvler er vandtætte og åndbare. Åndbarhed er en vigtig faktor i støvlerne, som det er med alt jagttøj, for hvis din beklædning ikke er åndbar, begynder du at svede, og så køler sveden dig ned.
Et par høje tætsiddende støvler giver den fordel, at du ikke så nemt vrikker om, når du går i ujævnt terræn. Det er især en fordel under jagt, hvor du ofte har blikket rettet andre steder end på jorden. Som jæger må man nok se i øjnene, at man aldrig kan få nok grej, og det gælder også til fødderne. Et par varme støvler med plads til en tyk sok er guld værd på en kold vinterjagt. Om sommeren er det tværtimod vigtigt med en lettere støvle, hvor der er mindre foring. Når det alligevel kan være lidt koldt om morgenen d. 16. maj til bukkejagten, kan det være godt med en tyk sok i støvlen.

Jagtsokker

 

Sokker og støvler går hånd i hånd, og uden den ene fungerer den anden ikke. En jagtsok skal fungere som et isolerende lag og samtidig være med til at transportere sveden væk fra foden og videre ud af støvlen. Uld har længe været det oplagte valg, når en sok skulle være isolerende, men uld har også et ry for at være kradsende og tungt. Dette negative ry gør sig ikke gældende for merinould. Merinould har efterhånden overtaget pladsen fra den klassiske uld, og det er ikke svært at forstå. Merinould minder meget mere om bomuld end traditionel uld, og det er blødt og medgørligt, så du slipper for uldens kradsende fornemmelse, mens du stadig får den samme isolerende sok. Merinould bruges ikke kun til sokker men bruges i meget forskelligt jagttøj som f.eks. langt undertøj, t-shirts og sweatre.

Et lille tip: Hav et par ekstra sokker med i din taske eller i bilen, så du altid kan skifte, hvis du får våde fødder. Så bliver dagen knap så lang.

 

Jagthandsker

 

Når du har fået styr på fodtøjet, er det tid til at kigge mod hænderne og beklædning hertil. Handsker har flere forskellige formål under jagten. Det vigtigste formål med en handske er selvfølgelig at holde dine hænder og fingre varme. Og det andet formål er at sløre dine hænder. Bruger du dine normale hverdagshandsker, kan du få svært ved at få føling med aftrækkeren. De fleste jagthandsker er speciallavet til at være brugbare i skudøjeblikket med tyndere isolering på aftrækkerfingeren, eller en åbning så du har fingeren fri. De fleste er desuden udstyret med gummi eller læder i håndfladen, så geværet ikke glider. Som med det meste jagttøj får du, hvad du betaler for, og et par kvalitetshandsker kan sagtens holde i mange sæsoner.