close
Livsstil

Rigtige Mænd Holder Hjemmet Kørende Med Gør-Det-Selv Arbejde

Der har igennem tiderne været mange idéer om, hvad det vil sige at være en “rigtig mand”. Det er på ingen måde blevet lettere af, at samfundet samtidig er i fuld gang med at undertrykke forskellene der er på mænd og kvinder, og skubbe ligestilling ud på et område, hvor det slet ikke giver mening. Der er forhåbentligt ikke nogen i dagens Danmark, der mener at kvinder skal stilles dårligere end mænd. Jeg håber samtidig, at der ikke er nogen, der vil afholde en kvinde fra at gøre noget “traditionelt maskulint”, eller en mand fra at gøre noget “traditionelt feminint”. Og så er vi i mål med ligestilling mellem kønnene i min optik. Der hvor det går for vidt, er når der ikke kan tales om, hvad det vil sige at være en “rigtig mand”. Selvfølgelig er det flydende, og ikke to mennesker er ens. Men der er nogle grundlæggende ting, der adskiller mænd og kvinder i biologien, og samtidig skal vi ikke kimse af de kulturelle forskelle, selvom vi ikke skal lade dem diktere vores liv eller syn på andre.

Det kan være hårdt som mand, ikke at have noget at stræbe efter. Hvis man helt censurerer hvad det vil sige at være en “rigtig mand”, og lader alle muligheder være åbne, så drukner vores drenge i valg. Det er ikke fordi vi skal trække gammeldags maskulinitet hen over hovederne på dem, men vi bør lade dem vide hvad det er, så de kan sætte af i en retning der har gjort mænd glade. De kulturelle og sociale idéer om hvad en “mand” er, er nemlig ikke kun illusioner og tankespind. Det er nogle værdier og normer, som har gjort mænd i stand til at hvile i sig selv og være glade – det er et produkt af mange ting, inklusive de biologiske faktorer der er for en mand.

Én af de ting, der virkelig spiller ind for mænd, er følelsen af at kunne tage sig godt af sin familie. Det samme ser vi selvfølgeligt ved kvinder. Måden de to køn generelt håndterer det på er dog forskelligt. For kvinder er det typisk ved at være der emotionelt, og tage vare på familiens bløde værdier. For manden er det på et mere praktisk niveau, hvor han kan bruge sin fysik til at passe på sin familie. Det er derfor at de traditionelle idéer om mænd ofte inkluderer værktøj. Værktøjet er den moderne mands jagtvåben – det er det han bruger, til at skaffe sin familie det de har brug for. Når en mand finder sin værkstedsvogn frem og reparerer køkkenet, så opfylder han nogle helt basale biologiske behov – han skaffer sig af med noget der truer hans familie (en defekt del i ovnen) og skaffer dem mad på bordet (ved at reparere ovnen).