close
Livsstil

Huset på Strandvejen Der Kan Lyse hele København Op

Igennem tiderne har mennesket samlet på alt, hvad der kunne samles på. Folk samler på frimærke, mønter, barbie-dukker og alt muligt andet imellem himmel og jord. Nogle ting er det udbredt at samle på, mens andre ting kun bliver samlet af få – eller måske en enkelt. Det er svært at sige hvad der ligger til grund for vores samle-mani, men det kommer i hvert fald ikke bag på nogen, at der er mennesker der godt kan lide at skrabe en masse ting sammen, der på en eller anden måde tilhører samme kategori.

Den eneste person vi nogensinde har hørt om samler på Lamper, er Rudolf Steen der bor på Strandvejen i København. Rudolf har igennem sit liv måttet give afkald på mange ting. Som ung skoledreng i Jylland måtte han flytte væk fra sit barndomshjem og alle sine venner, da hans far fik job i hovedstaden og tog familien med sig. Nogle år senere blev hans mor taget fra ham af kræft. Han skulle møde meget modstand ud over det, og det handlede ofte om at miste. Rudolf har selv en idé om, at hans interesse i at samle lamper sandsynligvis hænger sammen med alle disse hændelser på en eller anden måde.

Den allerførste lampe i hans samling har han stadig. Det var en natlampe, som han fik af sine mor, fordi han var bange for mørke. Rudolf havde godt nok bedt om lampen så han kunne læse om natten, men hans mor og far var godt klar over, at han i virkeligheden var bange for spøgelser. Da hans mor blev taget fra ham, fik lampen en helt særlig betydning. Det var en genstand hans mor havde givet ham, så han kunne sove trygt og sikkert om natten. På en måde var den moderlige kærlighed blevet lagt over i en genstand, og den genstand var nu det eneste der var tilbage af hans mor.

Det har givet Rudolf et helt særligt forhold til lamper. Han ser dem ikke bare som praktiske redskaber i hjemmet, men derimod som genstande med en vis personlighed. For ham er lamper noget der skaber ”lys i mørket” – noget han mener, at vores moderne samfund i højere og højere grad har brug for. Rudolf har alt fra en flot Louis poulsen lampe, og til bittesmå cykellygter, der vist ikke engang er lovlige at bruge på cyklen i Danmark længere. For Rudolf har de alle sammen en plads, en personlighed og et formål. For hver ny lampe han samler ind, føler han, at han forstår at værdsætte verden og livet en lille smule mere. Det er som om hver enkelt lampe går ind og åbner endnu et område i hans hoved, der kan sætte pris på tilværelsen og være glad for hvad der findes derude.

Rudolf har nok lamper i sit hus til, at han ville kunne sætte én i hvert hus i København. Huset på strandvejen kunne altså i princippet lyse hele København op.