close
Livsstil

Alt om krydsfiner

Skal du i gang med det helt store byggeprojekt i hjemmet, skal du højst sandsynligt i første omgang gøre dig nogle overvejelser om, hvilke materialer og hvilket værktøj du får brug for gennem processen. Hvilken type materialer du vil få brug for, vil helt og holdent afhænge af formålet med projektet. Har du planer om at bygge møbler eller nogen former for opbevaring, bør du overveje at gøre brug af krydsfiner. Krydsfiner er et meget overset materiale, hvilket er meget ærgerlig, da det faktisk både er meget slid- og formstærkt. Du vil med denne type finer få mulighed for at bygge stort set lige hvad du lyster.

 

Om fremstillingsprocessen

Trætypen er store træplader, som er produceret af mange tynde finerplader, der til sidst er limet sammen på kryds og på tværs. Pladerne limes helt vinkelret, hvilket gør at træets fibre er med til at danne et utrolig stærkt stykke finer, som er mindre udsat for svind end den helt almindelige tømmer.

Der findes mange forskellige muligheder når det kommer til valget af finer, og det er fordi at træet produceres på flere forskellige måder, så det i tykkelsen og styrke stemmer overens med dets formål. Fineren limes sammen med lim, og her skal du være opmærksom på, hvad du skal bruge træet til. Der er nemlig forskel på limtyper og det har især betydning, hvis du overvejer at bruge træet i et rum med høj luftfugtighed. Her bør du vælge plader med fenol-lim, som kan tåle vand og derfor ofte også bruges udendørs.

 

Der findes forskellige typer

Der findes to forskellige typer finer ingen for genren. Der er den, hvor fineren sidder yderst og den anden model med lag af finer imellem yderlagene. Træet har den fordel at det er meget stærkt, holdbart og så er det relativt billigt. Når pladerne først er opsat, ser man ikke mellemlagene, så her har udseendet ikke så meget at sige, det er til gengæld vigtigt at du er opmærksom på, at yderlagende har den struktur og det udseende du ønsker, da det i sidste ende er dem man ser.

 

Hvad bruger man finer til?

Der findes et hav af muligheder når det kommer til konstruktioner udarbejdet i finer. Den vandtætte model bruges ofte til tagbeklædning, hvor den beskyttes af tagpap, men den kan også bruges til udvendig og indvendig beklædning af huse. Du kan yderligere bruge finer som underlag til dit gulv, du kan bruge det i lofter og til skabe og skuffer i køkkenet og sidst men ikke mindst, vil du få rig mulighed for at lave mange gør-det-selv projekter i huset, i forbindelse med eksempelvis opbevaringsmøbler. Materialet kan selvom den er meget stærk og holdbart, nemt bukkes og bøjes i flere retninger, dette gøres nemmest, hvis du udsætter pladerne for damp. Når pladen igen er kold, vil den bibeholde den form du har givet den. Derfor er det også et materiale, som nemt og problemfrit kan bruges til at lave forskellige møbler. Krydsfiner har den seneste tid heldigvis igen vundet indpas, hvilket højst sandsynligt skyldes at det er nemt anvendeligt.