close
Livsstil

Når Modebrikker Falder på Plads af Sig Selv

Da jeg var en ung pige, var jeg fuldstændigt optaget af at følge med i den seneste mode. Det virkede som det værste der kunne ske, hvis jeg faldt bag ud, eller endnu værre: klædte mig i noget umoderne. Derfor havde jeg altid det seneste modemagasin, og havde shopping turer lagt ind i min kalender. Det var faktisk hårdt arbejde, at sikre sig at man konstant fulgte moden. Moden er af natur noget der er i konstant forandring, så det bliver hurtig til et fuldtidsarbejde at skulle følge med. Men det var så uendeligt vigtigt for mig dengang: for jeg var en af de populære piger i skolen, og så er det forventet. Hvis jeg pludseligt faldt af mode vognen, så ville det hurtigt kunne betyde at jeg mistede min plads, og at jeg ville blive til det seneste mobbe offer. Jeg havde gode veninder, og de ville nok gøre hvad de kunne for at hjælpe mig, men hvis jeg klodsede fuldstændigt i min påklædning, så var jeg ret sikker på at det ville være slut.

Nu hvor jeg er blevet ældre, er jeg blevet langt mindre nervøs for den slags. Jeg er blevet opmærksom på mine egne styrker og værdier, så min påklædning er ikke længere det eneste sted, min selvtillid ligger. Samtidig er mine venskaber nu også blevet omkring andre ting end tom popularitet: det handler om fælles interesser og næstekærlighed. Jeg går dog stadig op i mode, men det er som om modebrikkerne er faldet på plads helt af sig selv. Måske er det fordi jeg gik så meget op i det dengang, at jeg kan klare det hele på autopilot nu? Eller også er man bare bedre til at vælge de rigtige ting, når man ikke lægger unødigt pres på sig selv. Uanset hvad, så har jeg i hvert fald et langt sundere forhold til mode i dag, og det er jeg glad for.

For eksempel var jeg for nyligt til et sand udsalg. Da jeg var yngre lød ”udsalg” som et skældsord i mine ører: for idéen med moden dengang var at flotte sig. Hvordan kunne man dog flotte sig i noget, der var blevet solgt på udsalg? Men i dag ved jeg, at det tøj man har på, kommunikerer langt mere end bare sin pris. Når jeg tager tøj på fra Sand, så viser det noget om min stil, min fornemmelse for kvalitet og hvad jeg ønsker at udstråle. Det er lige meget om den har været dyr eller billig – så hvorfor ikke slå til, når prisen er god? Det er altså ikke alene blevet mindre stressende for mig at følge med moden, det er også blevet betydeligt billigere, fordi jeg nu ved hvad der betyder noget, og hvad der ikke gør.