close
Livsstil

Gode råd til valg af inde planter

Planter er ikke kun rigtig smukke at se på, de kan også være med til at skabe et meget bedre indeklima i dit hjem. Smukke grønne elementer i hjemmet har den seneste tid vundet stort indpas hos danskerne. Gider du ikke bruge store mængder af tid på at passe og pleje dem, så kan du med fordel vælge varianter, som er lette at holde og som ikke kræver meget opmærksomhed.

 

Fingerfilodendron Monstera

En monstera er rigtig flot, den vokser sig meget hurtigt rigtig stor, hvis den har det godt. Det er en rigtig smuk gevækst, som kan blive helt op til 2½ meter høj. Den er ikke ret krævende og skal ikke vandes ret ofte, den bryder sig heller ikke om direkte sollys. Det vigtigste at tage stilling til, når du vil have en monstera er om du har plads nok.

 

Kaktusser

En kaktus er yderligere en af de gevækster, som du bør anskaffe dig, hvis du har en travl hverdag og typisk er på farten. Kaktussen kræver minimal vedligeholdelse og skal heller ikke have ret meget vand. Om sommeren kan du give den lidt vand hver anden uge, men om vinteren vil en kaktus hellere stå i helt tør jord. Grunden til dette er, at den går i en form for dvale. En kaktus hører til den type plantefamilie, som hellere vil vandes lidt for lidt, end for meget.

Kaktusser fås i mange forskellige størrelser, så du skal overveje, hvilken type og størrelse som du har plads til i hjemmet. En kaktus har en rigtig flot og frisk grøn farve, den elsker solskin og vil gerne have masser af det. Kaktussen er en ørkenplante, så hav fokus på at placere den i nærheden af solens stråler.

 

Pilea Peperomioides

En Pilea Peperomioides er en rigtig fin stueplante, der har meget genkendelige runde og læderagtige blade. Stueplanten kaldes også en kinesisk pengeplante. Skal du placere den i dit hjem er det allerbedst i nærheden af en masse naturligt lys. Dog skal du være ekstra opmærksom på, ikke at placere den for tæt på en for varm radiator og direkte i sollys. Pilea er en meget følsom gevækst og den bør derfor ikke vandes alt for ofte. Fra tid til anden vil den også have godt af en smule gødning. Hvis Pileaens smukke grønne blade begynder at miste farve, bør du være ekstra opmærksom. Det kan nemlig være et tegn på, at din Pilea ikke har det godt. Farven mistes typisk fordi den enten får for lidt sollys eller for meget vand. Hvis du passer din Pilea korrekt får du rig mulighed for at foretage stiklingsformering, stiklingerne kan enten vokse på stammen eller som et rodskud under jorden.

 

Sukkulenter

En sukkulent visner ikke som de fleste andre planter gør, derfor kan det indimellem være svært at vide, hvornår den har brug for pleje og vand. Ligesom kaktussen har en sukkulent det allerbedst, hvis den får lov til at tørre helt ud mellem hver gang du vander den. Det kan være svært at vide, hvor meget vand denne stueplante har brug for, du kan med fordel mærke på jorden inden du vander, er jorden fugtig, bør du vente. Får din sukkulent for lidt vand vil den med tiden soppe med at vokse, får den derimod for meget vand, risikerer du at den rådner. Når du sætter en sukkulent i potten til vindueskarmen i stuen, så vær opmærksom på, at du vælger en porøs jord, det vil være med til at sikre luft til rødderne samtidig med, at det mindsker risikoen for, at den bliver ødelagt, hvis du ved et uheld kommer til at over vande den.

 

Hvorfor skal du have stueplanter

Stueplanter der faktisk passer sig selv i en længere periode, er gode, fordi de holder dit hjem rigtig smukt og frisk. Tænder du tit stearinlys for hyggens skyld og glemmer at lufte ud regelmæssigt, bør du måske overveje at investere i et par stykker. Lidt grønt i hjemmet, kan være med til i højere grad at rengøre luften. Og skabe en meget friskere og sundere atmosfære. Den grønne vindueskarm er også med til i højere grad at påvirke din psyke og vil gøre dig mere afslappet.