close
Teknik

Elverktygsguide när du ska köpa en såg

En cirkelsåg är ett bra Hitachi verktyg och ett av de vanligast förekommande verktygen i verkstaden. Den uppfanns i England 1780. Cirkelsågen kallas också för en “Skil såg” trots att Skil endast är en tillverkare som tillverkar cirkelsågar. Med rätt klinga kan en cirkelsåg skära trä, stål, murar och keramikplattor. Cirkelsågar finns i olika storlekar från 3 tum till 16 tum . Den vanligaste storleken på cirkelsågar med sladd är 7 ¼ tum och sladdlösa är 5 ⅜ tum och 6 ½ tum. Det finns två slags cirkelsågar: linjära sågar och motordrivna sågar.

 

Linjär såg – Detta är den vanligaste cirkelsågen och brukar också vara den billigaste. Dessutom väger den inte lika mycket som motordrivna sågar gör. En linjär sågs motor sitter placerad vinkelrätt mot klingan och en axel som går direkt från motorn till klingan. En linjär såg passar till det mesta och förutom att du måste byta klingan så är sågen underhållsfri.

 

Motordriven såg  – En motordriven såg används till svårare, tyngre arbeten och brukar kosta lite mer än linjära sågar. Motorn på en motordriven såg sitter placerad parallellt med klingan och använder en växel för att öka vridkraften som överförs till klingan. Dessa brukar vara lite tyngre än de linjära modellerna. En motordriven såg är inte heller underhållsfri utan du måste ibland smörja motorn med en speciell olja. Du behöver dock bara skruva loss en skruv och lägga till lite olja – riktigt enkelt alltså!.

 

Cirkelsågfunktioner

 

Elektriska bromsar – Det här är en funktion som jag utan tvivel absolut skulle försöka få tag på. En elektrisk broms stoppar motorn i cirka två sekunder efter att avtryckaren har släppts medan en såg utan en elektrisk broms stoppar på ungefär 10 till 15 sekunder. Den elektriska bromsen fungerar på så sätt att den motarbetar elektricitetsflödet till sågmotorn. Anledningen till att du bör satsa på en elektrisk broms, vilket är något som de flesta modeller erbjuder nuförtiden, är att den innebär att du kan rädda ben och fingrar. Armarna blir trötta efter ett tag när du sågar och därför är det viktigt att se till att du alltid är säker. Att du kan stoppa klingan snabbare innebär att du löper mindre risk att bli skadad.

 

Kapacitet på klingan – Som tidigare nämnt finns cirkelsågar med olika storlekar på klingan. Om du köper en modell med sladd så är en 7 ¼ tum en bra idé och en på 6 ½ tum om du satsar på sladdlös. De större bladmodellerna är tyngre, men du kommer att behöva göra färre sågningar, särskilt när det gäller vinkelsågning.

 

Axellås – Se till att sågen har ett lås. Ett axellåset är vanligtvis en knapp som du trycker på för att hålla klingan stilla, vilket gör det enklare att byta klinga. Om du köper en professionell elektrisk cirkelsåg bör den ha den här funktionen. Billigare modeller har vanligtvis inte denna funktion.

 

Cirkelsågklinga

 

En sågklinga är en av de viktigaste delarna på en cirkelsåg. Det är inte bara viktigt att ha rätt klinga utan även att själva klingan är vass. Det finns många blad för olika jobb och nedan kommer vi att gå igenom de vanligaste användningsområdena. Om du vill ha en mer ingående förklaring av sågklingor kan du följa denna länk – Sågklingor.

 

Stålblad – Billiga och bra för mjukt trä. Hårt trä gör snabbt stålblad slöa.

 

Hårdmetallsblad- Förblir skarpa längre än stålblad, men är dyrare.

 

Kakelblad – Har vanligtvis diamantspetsblad och är speciellt utformade för att skära keramikplattor.

 

Murblad – Dessa blad är gjorda för att skära betong, tegel, aska block och annat murmaterial. De är gjorda av slipmaterial.

 

Vad man ska kika efter när man köper en cirkelsåg

 

Jag skulle definitivt leta efter en cirkelsåg som tar 7 ¼ blad. Dessa är de vanligaste bladen och därför blir det lättare att köpa blad senare. Jag skulle också leta efter en såg med en lång sladd då många sladdar faktiskt är väldigt korta. Du kan alltid lägga till en förlängningssladd men det är bättre att leta efter en sladd som är minst 8 fot i längd från första början. Något annat som är viktigt att leta efter är en justerbar basplatta. Detta är bra till vinkelsågningar och kan ibland vara bra att ha till hands.

 

Sladdlösa sågar – Sladdlösa sågar är bra eftersom de inte har några sladdar som måste tryckas eller som man kan snubbla över – eller till och med råka såga igenom. Men de är inte lika kraftfulla. Bladen brukar vara mindre och kan därför inte såga lika snabbt. Eftersom det krävs mycket kraft för att kunna såga igenom trä behöver man definitivt mer än ett batteri som måste laddas ofta.

 

Sågar med sladd – Sågar med sladd är kraftfullare men också tyngre. Om du ska såga mycket trä bör du satsa på modellen med sladd då denna kommer att vara mindre frustrerande.

 

Jag äger för närvarande en cirkelsåg med sladd och en utan. Jag använder båda modellerna ungefär lika mycket. Det är bara lättare att ta den sladdlösa och börja såga. De flesta snickare som jag känner eller har talat med har också både med och utan sladd.

 

 

 

Vad du behöver veta om bordssågar

 

 

Om du letar efter en maskin som kan hjälpa dig att såga raka snitt eller annat på trämöbler och saker i hemmet så är en bordssåg definitivt vad du behöver.

 

En bordssåg är ett trätekniskt verktyg som har ett sfärisk sågblad på hjulaxeln som drivs av en elektrisk motor. Den skarpa kanten sträcker sig förbi bordets kant, vilket då fungerar som ett grepp för material som ska sågas. Det är ett bra tillvägagångssätt för skåp som t.ex. arkivskåp och byråer, samt möbler med plana delar. Detta är oftast bra när du vill maximera utrymmet hemma eller på kontoret och inte vill ha långa bitar och klumpiga möbler.

 

Om du vill köpa en sådan maskin för personligt bruk kan du köpa följande slags sågar beroende på vad du är ute efter:

 

  • Bordssåg för bänkar

 

Enligt olika bordssågsrecensioner är den här bordssågen den mest praktiska typen bland de fyra sågtyperna eftersom den kan användas vart som helst. Det beror på att bordssågen är gjord av aluminium, stål och plast, vilket gör den komprimerade och lätt viktmässigt. Denna faktor gör att den kan placeras på den övre delen av ett bord eller annan slags bänk vid användning. Denna typ är också billigast, vilket innebär att den är bra för kunder som letar efter en bärbar bord såg som passar in i en mindre budget. Det här är verkligen ett sparsamhet val men du får också vad du betalar för. Eftersom denna typ är begränsad i storlek och dimension är dess förmåga och hållbarhet också begränsad. Den vibrerar också mycket under sågning, vilket innebär att denna slags bordssåg endast bör användas för enklare arbeten.

 

  • Bordssåg för byggmästare

 

Den här slags bordssågen är tyngre och större i storlek än den första sågen. Den kan dock fortfarande flyttas överallt på arbetsplatsen. Med denna anledning är den definitivt mer hållbar och dess arbetsförmåga är effektivare. Priset är rimligt och kommer med ett stabilt stativ samt hjul. Denna rekommenderas särskilt för husägare som har vanliga elektriska kopplingskretsar som behövs för att hantera tillräcklig kraft för att du ska kunna driva den. Det är också säkert för dig om du har en verkstad där hemma.

 

  • Bordssåg för skåp

 

Bland de fyra typer av bordssågarna är den här typen den största och tyngsta eftersom att sågen består av en stor mängd stål och gjutjärn. Detta minskar vibrationerna vid arbete och ökar din förmåga att utföra arbetet korrekt. Om du planerar att köpa en sådan måste du vara säker på att din långvarig krets definitivt behövs för att dess asynkronmotorer ska kunna drivas från 3 till 5 HP eller 2 till 4 kW. Den här sågen har också en dammuppsamlare en finjustering vid höjd och lutning.

 

  • Hybrid bordssåg

 

Den sista bordssågen är också bra för kunder som förlitar sig på bordssågsrecensioner. Precis som bordssågen för skåp har den också en fast bas med ännu mindre vibrationer och ger dammkontroll. Den är också kompakt precis som bordssågen för byggmästare, fast mycket komprimerad. Denna såg väger dock mindre än en bordssåg för skåp men större än en bordssåg  för byggmästare. Detta innebär att sågen är avsedd för en allt inom trä.